VVV Ootmarsum Pianofestival Twente
Facebook Pianofestival Twente
Pianofestival Twente

Programma

Pianoconcert Radu Ratering

14:00

zaterdag

10

SEPT

F. Liszt


F. Schubert/Liszt


F. Liszt

Die Zelle in Nonnenwerth S.534


Du Bist die Ruh S.558/3


2 Czárdás S.225

     -Czárdás

     -Czárdás obstinée

          

Anées de pelèrinage, troisième année S.163

     -nr.4 Les jeux d'eau à la Villa d'Este


Ballade nr.2 in B mineur S.170

     


45 minuten

Radu Ratering (2004, Nederland) begon op 7-jarige leeftijd met pianolessen nadat hij Radu Lupu hoorde spelen in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam. Hij was zo geraakt door het prachtige spel van Radu Lupu dat hij zelf ook piano wilde leren spelen. Op 10-jarige leeftijd begon hij met lessen aan de Sweelinck jong talent Academie van het Conservatorium in Amsterdam. Radu studeerde bij verschillende docenten waaronder Marjes Benoist en Nino Gvetadze. Momenteel studeert hij bij Frank van de Laar.

Radu won meerdere prijzen op verschillende concoursen. In 2016 won hij een eerste prijs bij de Internationale Steinway-competitie. In 2017 won hij een eerste prijs op het Prinses Christina concours, een competitie voor alle instrumenten met deelnemers uit de Benelux-landen. In datzelfde jaar won hij ook de eerste prijs tijdens het Royal Concertgebouw concours, georganiseerd door het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. In 2020 zat Radu opnieuw in de finale van het Internationale Steinway concours in Nederland. Deze finale werd echter gecanceld vanwege de pandemie. In 2022 was Radu kwartfinalist bij de 1e editie van de YPF European piano Competition, een competitie voor deelnemers van heel de wereld tot 28 jaar. Daarnaast is Radu een van de vijf finalisten van de NLiszt competitie in Utrecht.

Radu werd, na deelname aan de International Robert Schumann competition in Düsseldorf in 2018, uitgenodigd door Andrea Bonatta om naar een internationale masterclassweek in Italië te gaan. Radu heeft verschillende masterclasses gevolgd bij  oa Hannes Minnaar, Diane Andersen, Jan Wijn, Yingdi Sun, Leslie Howard en Andrea Bonatta.

Radu heeft meerdere keren met orkesten als de Philharmonie Zuid-Nederland en het Residentie Orkest gespeeld. Ook speelde hij met leden van het Concertgebouworkest en het Rotterdams filharmonisch orkest. Radu speelde de Paganini-variaties van Sergei Rachmaninov met het YTO (Young Talent Orchestra) onder leiding van Mikhail Zemtsov. Daarnaast speelt hij ook graag kamermuziek en houdt hij van de muziek van George Enescu.

Kulturhus

Oranjestraat 23

Denekamp

Pianofestival

Ootmarsum

10 - 25 september 2022