Pianoconcert GIANLUCA LUISI

De veelgeprezen concertpianist Gianluca Luisi studeerde cum laude af bij M° Franco Scala. Vervolgens studeerde hij aan de International Academy in Imola bij Lazar Berman, Boris Petrushansky, Riccardo Risaliti, Piero Rattalino en bij Aldo Ciccolini in Napels en Parijs.
Gianluca Luisi is winnaar van talrijke internationale pianocompetities en geeft concerten in prestigieuze zalen en op belangrijke locaties: Musikverein in Wenen, Carnegie Hall in New York City, het Festival of the ’Rarity of the piano music‘ van Husum (Duitsland), de Concert Hall Toyota (Japan), de ’Muzikale avonden ‘ (Serate Musicali) in Milaan, de Fondazione del Teatro Lirico di Trieste, de Accademia Filarmonica di Verona, de Tiroler Festspiele (Oostenrijk), de Konzert Hall en Chuden Hall in Nagoya (Japan), het Rossini Festival (Pesaro), het Nieuwe Auditorium van Milaan, het Maison de la Musique in Montreal (Canada), de Bach Academie in Stuttgart (Mozart Saal) en het Leipzig Bach Festival (Duitsland).


Gianluca Luisi trad ook op in het beroemde Teatro di San Carlo in Napels, op het Schleswig-Holstein Musik Festival (Hamburg), in het kasteel van Bach in Köthen, de Bösendorfer Hall in Wenen, het Muziekfestival van het Saarland, Sulzbach Meisterkonzerte, Bauman Auditorium in Newberg (VS) en vele andere Amerikaanse steden zoals Washington D.C., New York, Las Vegas, Minneapolis, Cleveland en andere plaatsen in Europa (Tsjecho-Slowakije, Malta, Porto, Oslo, Helsinki, Berlijn, Frankfurt) en China (Shanghai SHCM, Nanjing New Concert Hall, Shenzhen Piano Music Festival, Pudong Piano Festival).


Gianluca Luisi heeft samengewerkt met belangrijke internationale orkesten: het Frankfurt Philarmonic Orchestra, Dubrovnik Symphony Orchestra, San Carlo Simphony Orchestra (van het Teatro di San Carlo, Napels), Philharmonic Orchestra van de Marche Government Foundation (FORM), Gioacchino Rossini Symphony Orchestra (ROF), Kasugay Symphony Orchestra (Japan), Shanghai Philharmonic Orchestra (China), ’Filarmonici Italiani‘, de ECF (Ensemble Concertant Frankfurt), de Chantily Quintett winnaar van de ARD eerste prijs (Beierse Radio), het Deutsch Chamber Orchestra en vele anderen.


Tot de uitgebreide selecties van zijn repertoirestands behoort het complete Wohltemperierte Klavier van J.S. Bach, dat hij talloze keren uit zijn hoofd heeft uitgevoerd en dat enthousiast werd ontvangen door internationale critici (o.a. tijdens de Bachweek in Potsdam, Berlijn, Duitsland). Een opname hiervan werd gemaakt voor het Amerikaanse label Centaur Records. Fanfare en American Record Guide omschrijven zijn opname als een absolute referentie met de historische sfeer van Edwin Fischer; het tijdschrift ’Piano News‘ (Düsseldorf) beoordeelde de opname van Gianluca met 6 van de 6 sterren vanwege de kwaliteit van zijn interpretatie.


Gianluca Luisi heeft 28 CD opnames gemaakt, waaronder ongepubliceerde werken en wereldpremières, een opnameproject van de Gradus ad Parnassum van Clementi en een cd met ‘Les Années de Pèlerinage’ Italie, van Liszt (Centaur).

Zijn opname met het kwintet van G. Onslow en de twee pianoconcerten van Chopin met het Ensemble Concertant Frankfurt voor het label Dabringhaus und Grimm (mDG) zijn zeer geprezen. Voor Naxos International heeft Gianluca Luisi CD’s opgenomen met muziek van F. Liszt en kamercomposities van L.Thuille, en voor Naxos Grand Piano Label de complete Etudes van Cramer.

Onlangs verscheen de dubbel-CD ‘Decca’ met de pianoconcerten van J.S Bach voor twee, drie, vier piano's en orkest, een live-CD met de Preludes op.28 van Chopin en voor Naxos een CD ‘Impressies van China’ uitgebracht in 2020.


Voor ONCLASSICAL en Aevea Label zijn de 6 Partita’s van J.S Bach en 6 Franse Suite opgenomen, de sonates van Mozart en virtuoze parafrases. Gianluca Luisi heeft live een cd opgenomen op het Husum Festival, die door Gramophone Magazine (VK) is beoordeeld als het beste album van de maand november 2013 (Danacord Label). Er zijn ook veel live- en studioradio-opnamen uitgezonden door München Radio, Radio Cleveland, Portland, BBC, Radio New Zealand, Rai Radio Tre en Deutschland Radio Kultur (Berlijn). Met pianist Konstantin Sherbakov heeft Gianluca de 9  symfonieën van Beethoven  uitgevoerd in de transcriptie van F. Liszt in kasteel Berlijn-Neuhardenberg.

In mei 2019 werden twee cd-sets uitgebracht met de complete pianoconcerten van J.S Bach voor twee, drie piano's en orkest (Decca Label) met de Filarmonici Italiani en ‘gli amici della musica’.


Luisi’s repertoire omvat een groot deel van de pianoliteratuur en omvat componisten als J.S. Bach, Mozart, Schubert, Beethoven, Chopin, Liszt, Brahms, Rachmaninov, Tchaikovsky en Prokofjev en hedendaagse componisten Petrassi, Barber, Britten en onbekende of weinig bekende componisten als Thuille en Onslow.


Gianluca Luisi is ook zeer actief als jurylid bij belangrijke internationale concoursen zoals het prestigieuze Tschaikowsky jongeren concours waar de beroemde Chinese pianist Lang Lang de 1° prijs won. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van de historische Italiaanse competitie, ‘Coppa Pianisti’ en lid van de Alink-Argerich Foundation AAF, van het ‘Osimo Piano Hours’-festival. In 2015 ontving hij het ereburgerschap van die stad. Hij is lid van de Shenzhen Artstar Cultural Community Co. LTD en het International Piano Museum Organizing Center van Shenzhen in China.


Gianluca Luisi gaf les aan de Academie van Imola ‘Incontri col Maestro’, aan de Muziekacademie van Pescara, de pianoacademie van de Marche van Recanati, de Engadin Sommer Academy van Samedan in San Moritz en Disentis, aan het conservatorium  Umberto Giordano van Foggia en is op dit moment docent aan het conservatorium Giacchino Rossini van Pesaro.

Logo PopUp
Logo PopUp
Pianoconcert GIANLUCA LUISI

Pianofestival

Twente