Pianofestival

Twente

Home

Programma

Masterclass

Contact

Impressies

Pianofestival Twente - head

Nieuwsbrief

11

SEPT

Pianoconcert Willem Peerik

zondag

15:00

J.P. Rameau

J.S. BachF. Couperin
J.S. Bach

Suite in A mineur

     -Prelude

     -Allemande

     -Courante

     -Sarabande

     -Gavotte

     -Menuet

     -Gigue


Suite in Es Majeur BWV 815

     -Allemande

     -Courante

     -Sarabande

     -Gavotte

     -Menuet

     -Air

     -Gigue


--- pauze ---


Huitieme Ordre in B mineur

     -Allemande l'Ausoniene

     -Seconde Courante

     -Sarabande l'Unique

     -Gavotte

     -Rondeau

     -Gigue


Suite in G Majeur BWV 861

     -Allemande

     -Courante

     -Sarabande

     -Gavotte

     -Bourree

     -Loure

     -Gigue


Programma

120 minuten met pauze

Willem Peerik, klavecimbalist, pianist, koordirigent en docent piano. Hij is zijn pianostudie begonnen aan het Twentsch Conservatorium en is afgestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten van Utrecht, Conservatorium, en daarna aan het Conservatorium “Gioacchino Rossini” in Pesaro, Italië, waar hij met lof is afgestudeerd in piano en klavecimbel. Hij heeft piano gestudeerd bij Pierre Ruhlmann, Alexander Warenberg, Michele Marvulli en Giovanni Valentini, klavecimbel bij Marie Letizia Pascoli, Maria Luisa Baldassari, Luigi Ferdinando Tagliavini en Gustav Leonardt , kamermuziek bij Victor Libermann, Philippe Hirschorn, uitvoeringspraktijk bij Fabio Biondi en Claudio Cavina.

Willem Peerik heeft als pianist en co-repetitor gewerkt aan de Zang Accademie Città di Pesaro, Accademia Incontri col Maestro in Imola, Conservatorium “Gioacchino Rossini” in Pesaro en heeft samengewerkt met de meest belangrijke Italiaanse en internationale solisten.

Actueel is Willem Peerik docent op de muziekschool iNMusica in Pesaro, dirigent van het Polyfonisch Koor Jubilate van Candelara, Pesaro, en sinds 20 jaar artistiek directeur van het festival oude muziek Musicae Amoeni Loci dat ieder jaar in de zomer in de provincie van Pesaro en Urbino wordt gehouden.

Willem Peerik treedt regelmatig op bij muziekfestivals en in de belangrijkste concertzalen in heel Italië: als continuo cembalist in barokmuziek ensembles waaronder: Frequenze Diverse uit Bologna, La Calandria uit Pesaro, Il Terzo Suono uit Pirano, Slovenië waar hij vooral gespecialiseerd is in de Italiaanse barokmuziek van Monteverdi tot aan Tartini en Vivaldi; als koor- en orkestdirigent met muziek vanaf de middeleeuwen tot aan de grote werken uit de Barokmuziek; als klavecimbalist met een afwisselend repertoire, Italiaanse en Nederlandse werken uit de vijftiende en zestiende eeuw en de Franse en Duitse Barokmuziek; als solo-pianist en pianobegeleider van zang en instrumentale muziek.

Bij de uitvoeringen van al deze muziek beschouwt Willem Peerik zich niet slechts als uitvoerend musicus maar vooral als een ontdekkingsreiziger. Hij zoekt veel onbekende componisten, vooral uit de vroege Italiaanse Baroktijd, en ook nieuwe interpretaties gebaseerd op zijn kennis van de oude muziek. Daar is ook het concert met Franse Suites op de piano uit voortgekomen. Een nieuwe kijk op de “franse muziek” van Bach gebaseerd op de interpretatie van de Franse muziek op het klavecimbel.

Dit concert vindt plaats in de Stiftskerk op het Stift, waar u loopt in de voetstappen van mensen die er eeuwenlang hebben gewoond en gewerkt. Het is ruim 800 jaar geleden dat hier een leefgemeenschap werd gesticht door Hugo van Buren. De commune werd in 1152 omgevormd tot een Benedictijner dubbelklooster waarin zowel monniken als nonnen woonden. Een eeuw later verlieten de laatste monniken Weerselo de – vooral adellijke – nonnen bleven.

In de eerste helft van de 16e eeuw veranderden de freules hun leefgemeenschap formeel in een (adellijk) Stift. Het klooster in Weerselo kreeg steeds meer een adellijk stempel. De officiële regels van Benedictus werden te zwaar geacht voor de adellijke dames, daarom werden ze versoepeld. De freules veranderden hun leefgemeenschap ook formeel in een ”Stift” dat wil zeggen dat de kloosterregels voor hen niet in volle omvang golden.

Locatie

De Stiftskerk

Het stift 9

Weerselo

masterconcert

Pianofestival

Ootmarsum

10-25 september 2022