Pianofestival

Twente

Home

Programma

Masterclass

Contact

Impressies

Pianofestival Twente - head

Nieuwsbrief

TOELICHTING PROGRAMMA

Pianoconcert à quatre-mains - Andrea Turini en Mariete Peerik

Dit concert vindt plaats in de Stiftskerk op het Stift, waar u loopt in de voetstappen van mensen die er eeuwenlang hebben gewoond en gewerkt. Ruim 800 jaar geleden werd hier een leefgemeenschap gesticht door Hugo van Buren. De commune werd in 1152 omgevormd tot een Benedictijner dubbelklooster waarin zowel monniken als nonnen woonden. Een eeuw later verlieten de laatste monniken Weerselo de – vooral adellijke – nonnen bleven.


In de eerste helft van de 16e eeuw veranderden de freules hun leefgemeenschap formeel in een (adellijk) Stift. Het klooster in Weerselo kreeg steeds meer een adellijk stempel. De officiële regels van Benedictus werden te zwaar geacht voor de adellijke dames, daarom werden ze versoepeld. De freules veranderden hun leefgemeenschap ook formeel in een ”Stift” dat wil zeggen dat de kloosterregels voor hen niet in volle omvang golden.Het Stift ligt bij Weerselo, op 9 kilometer van Ootmarsum. Een fietstocht vanuit Ootmarsum biedt u de mogelijkheid om van de fraaie Twentse natuur te genieten.

F. Schubert


C. Debussy


G. Fauré


Fantasie in F minor, D.940

    - Allegro molto moderato

    - Largo

    - Allegro vivace

    - Tempo I


Le Petite Suite

    - En bateau

    - Cortège

    - Menuet

    - Ballet


Dolly Suite

    - Berceuse

    - Messieu Aoul

    - Le jardin de Dolly

    - Kitty Valse

    - Tendresse

    - Le pas espagnol

PROGRAMMA

50 minuten

PIANISTEN

De Italiaanse concertpianist Andrea Turini voltooide zijn pianostudie aan het conservatorium in Parma. Vervolgens studeerde hij kamermuziek aan de École Normale de Paris. Hij behaalde zijn master degree cum laude met speciale vermelding. Hij studeerde bij internationaal gerenommeerde pianisten waaronder in het bijzonder Kostantin Bogino en Humberto Quagliata.

Andrea Turini nam deel aan verschillende nationale en internationale pianoconcoursen waar hij diverse 1ste prijzen behaalde.

Zijn concertactiviteit begon als solist en breidde zich later uit naar kamermuziek in verschillende formaties variërend van duo tot sextet, waaronder het Trio d'Archi di Firenze, in samenwerking met de violist Franco Cipolla, in pianoduo met Maria Grazia Petrali. Ook zijn activiteit als solist met orkest is intens.

Van bijzonder belang is de samenwerking, als solo pianist, met het orkest "Musici Aurei" onder leiding van M ° Luigi Piovano, waarbij hij diverse concerten van Bach uitvoerde en waarbij hij betrokken was bij de eerste uitvoering van de versie voor piano en orkest van Bach's "Concerto Italiano" samengesteld door Antonio Piovano.

Andrea Turini heeft opgetreden als solist en in kamermuziekformatie op prestigieuze internationale concertpodia zoals de Rai Auditorium in Rome, Donizetti Theater in Bergamo, Ghione Theater in Rome, Auditorium de Galicia in Santiago de Compostela, Nationaal Auditorium in Madrid, Stadstheater Rosalia de Castro in La Coruna, Salle A. Cortot in Parijs, Carnegie Hall in New York, Bibiena Theater in Mantua enz.. Naast radio en tv opnames heeft hij cd’s opgenomen met muziek van Brahms, Rachmaninoff en Ravel en meerdere cd’s van Bach.

Andrea Turini is een hoog aangeschreven pianopedagoog. Hij is docent hoofdvak piano aan het conservatorium G. Rossini van Pesaro (Italië) en geeft vele masterclasses in heel Italië en daarbuiten. Veel van zijn studenten hebben prijzen gewonnen op internationale piano competities.

Andrea Turini maakt deel uit van jury's van verschillende pianoconcoursen. Hij is artistiek leider en initiatiefnemer van de International Piano Competition Humberto Quagliata.Mariete Peerik begon haar pianostudie op 6-jarige leeftijd bij Pierre Ruhlmann en heeft vervolgens les gehad van Alexander Warenberg. Ze voltooide haar pianostudie in Italië bij de meesterpianist Andrea Turini. Na het behalen van haar conservatoriumdiploma heeft ze jaren gewerkt als docente piano in Italië, waar ze de ‘Accademia Musicale Sant’Orsola’ oprichtte.

Haar passie voor lesgeven kwam in Nederland tot uiting in de Pianoschool Pianoarte.

Als uitvoerend pianiste heeft ze meerdere concerten gegeven zowel als soliste als in duoformatie. Mariete Peerik is actief in het organiseren van concerten en is organisator van het pianofestival Ootmarsum.


LOCATIE

INFO

Zaal open

11:45

Programmaboekje

.

Pianoconcert à quatre-mains

zondag, 17 sept 2023         12:00

Locatie  De Stiftskerk, Het stift 9, Weerselo

Andrea Turini en Mariete Peerik