18
SEPT
Familieconcert Duo Pianoarte
Mariete Peerik & Margreet Wilmer
zondag
16:00
BABAR DE KLEINE OLIFANT
Het verhaal van Babar
Het olifantje Babar groeit op in de stad onder de hoede van een oude dame, nadat zijn moeder door jagers werd doodgeschoten. Wanneer Babar na verloop van tijd per toeval zijn oude vriendjes Arthur en Celestien ontmoet, keert hij terug naar de jungle en wordt er koning van de olifanten.
De illustraties
Het verhaal is geschreven en geillustreerd door de Franse schrijver en illustrator Jean de Brunoff (1899-1937). Hij schreef het verhaaltje voor zijn kinderen, om voor te lezen bij het slapen gaan. Hij maakte het tot een boek over Babar, met 23 korte, geillustreerde hoofdstukken.
De muziek
De muziek van Babar is gecomponeerd door de twintigste-eeuwse componist Francis Poulenc (1899-1963). Francis Poulenc schreef zijn muzikale verhaal voor piano in de zomer van 1940. Een klein meisje vond zijn pianostudies maar niets en stelde voor om uit haar boek Babar te spelen. Dat inspireerde hem om noten aan het verhaal toe te voegen wat resulteerde in een muzikaal avontuur.
Poulenc gebruikt verschillende muzikale vormen en stijlen om het verhaal van Babar tot leven te brengen. Zo maakt hij een slaapliedje voor Babar die slaapt in de hangmat, een prachtige wals voor de taartjes bakkerij, een statige mars voor de bruiloft en een polka voor het feestje.
Het verhaal van Babar wordt verteld door Beatrice Meloni. Zij neemt de luisteraar mee in het verhaal, afgewisseld met illustraties op een groot scherm. De spanningen en emoties van het moment worden vertolkt door de muziek.
Programma
40 minuten
Dit concert vindt plaats in de H.H. Simon en Judaskerk in Ootmarsum, een Romaanse Pseudobasiliek uit de 13e eeuw. In 1195 begon men te bouwen. Het oudste deel in Romaanse bouwstijl was in 1220 klaar. Uitbreidingen in gotische stijl vonden nog tot ca. 1500 plaats. Pas toen had de Westfaalse Hallenkerk zijn huidige grootte bereikt. De letterlijke blikvanger was de zware toren vóór de kerk. Een machtig bouwwerk dat in 1839 na een onnauwkeurig onderzoek en een te spontaan genomen besluit ten offer viel aan de slopershamer. Slechts enkele tekeningen en een beroemd schilderij van Jacob van Ruysdael (1628-1682) laten die toren nog in al zijn glorie zien. In de kerk kunt u enkele kerkschatten bekijken, o.a. een monstrans uit 1400, een grafkelder en een fraai Epman orgel uit 1814.
Locatie
Simon en Judaskerk
Kerkplein
Ootmarsum