Pianofestival

Twente

Home

Programma

Masterclass

Contact

Impressies

Pianofestival Twente - head

Nieuwsbrief

24

SEPT

Pianoconcert Sofia Vasheruk

zaterdag

16:00

F. Mompou



S. Rachmaninov


A. Lyadov


P. Tchaikovsky


S. Barber


F. Schubert


F. Schumann/Liszt


C. Debussy




F. Liszt

La fuente y la campana

El lago


Etude-Tableux op.33 no.4 in d minor


Prelude op.11 no.1


Autumn song (oktober)


Excursions op.20 no.1


Menuet en Trio, D.600/610


Widmung


Poisson d'or

Claire de lune

L'isle joyeuse


La Campanella

Programma

70 minuten

Sofia werd in geboren in Moskou in een muzikale familie. Haar grootmoeder, vader en moeder zijn allen dirigent. Als vierjarige begon zij haar pianostudie aan het Gnessin Staats Muziek College en vervolgens aan het Chopin College in Moskou. Op 18 jarige leeftijd verhuisde zij naar haar huidige woonplaats Enschede voor een masteropleiding aan het Artez Conservatorium, die zij cum laude voltooide met een 10 voor haar master examenconcert. In 2016 voltooide ze haar studie met een postdoctorale opleiding  aan de Scuola di Musica di Fiesole in Florence.


Als studente nam Sofia diverse malen deel aan pianoconcoursen. In 2013 bereikte ze de finale van het Young Pianists Festival in Amsterdam. Haar vertolking van het eerste pianoconcert van Tschaikovsky gaf haar nationaal en internationaal bekendheid. Dit concert is te horen en te zien op Youtube en heeft inmiddels  4 miljoen kijkers getrokken. Het muziekblad Luister nam dit concert op in de top 10 klassieke stukken om tijdens de lockdown te beluisteren. Een van de commentaren op Youtube typeert Sofia bij uitstek: "she had exquisite courage, playing this old warhorse as if she'd never heard anyone else played it at all”. Sofia excelleert door een sterke, originele, diepgaande muzikale visie en het vermogen het publiek daarin mee te nemen.


Na haar opleiding volgden meer uitvoeringen van het pianoconcert van Tchaikovsky en andere beroemde pianoconcerten waaronder pianoconcerten  van Rachmaninov (no. 1,2 en no.5 ), het eerste en derde pianoconcert van Prokovjev, het vijfde pianoconcert van Beethoven en het pianoconcert van Grieg. Met dit laatste werk maakte zij in 2017 haar Russische debuut in de Tchaikovsky zaal in Moskou met het Russisch Nationaal Orkest onder leiding van Vassily Sinaisky. Sofia geeft regelmatig solo recitals in Frankrijk, Duitsland, Rusland,  Italië, Mexico en veel andere landen. In 2017 nam zij haar eerste solo CD op met werken van Debussy.


Sofia houdt ervan om actief deel te nemen aan het creëren van theatervoorstellingen met klassieke muziek als toonaangevende verteller.

Om deze ambitie waar te maken besloot ze een Stichting op te richten die dit initiatief zou ondersteunen. "Muziek mee naar binnen" Foundation is opgericht in 2015 en werkt als platform waar theater en muziek elkaar complementeren.

Daarnaast vormt ze een duo met de celliste Alexandra Kaspera, pianist Andrey Nesterenko en wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan verschillende kamermuziekensembles met diverse musici met internationale carrières. Daarnaast heeft zij zich toegelegd op het liedrepertoire. Na het winnen van een speciale prijs op het Internationaal Lied Duo-concours in Nederland samen met bariton Daniel Herman Mostert, werd hun duo lid van de Verenging Vrienden Van Het Lied. In kaders van die Verenging geven ze daar regelmatig concerten met prachtige programma's voor zang en piano.

Sofia is docente aan de Kaliber Kunstenschool en Academia Musicum, beide in Enschede. Zij is ook gast correpetitor bij Artez Conservatorium, Nationale Reisopera, Consensus Vocalis Ensemble, Zemtsov Concerten en Masterclasses en veel andere organisaties binnen en buiten Nederland. Ook geeft Sofia regelmatig masterclasses als docente piano in Italië, Frankrijk en andere landen.


Dit concert vindt plaats in de Stiftskerk op het Stift, waar u loopt in de voetstappen van mensen die er eeuwenlang hebben gewoond en gewerkt. Het is ruim 800 jaar geleden dat hier een leefgemeenschap werd gesticht door Hugo van Buren. De commune werd in 1152 omgevormd tot een Benedictijner dubbelklooster waarin zowel monniken als nonnen woonden. Een eeuw later verlieten de laatste monniken Weerselo de – vooral adellijke – nonnen bleven.

In de eerste helft van de 16e eeuw veranderden de freules hun leefgemeenschap formeel in een (adellijk) Stift. Het klooster in Weerselo kreeg steeds meer een adellijk stempel. De officiële regels van Benedictus werden te zwaar geacht voor de adellijke dames, daarom werden ze versoepeld. De freules veranderden hun leefgemeenschap ook formeel in een ”Stift” dat wil zeggen dat de kloosterregels voor hen niet in volle omvang golden.

Locatie

De Stiftskerk

Het stift 9

Weerselo

masterconcert

Pianofestival

Ootmarsum

10-25 september 2022