Toelichting programma Pianoconcert à quatre-mains

Andrea Turini en Mariete Peerik

Pianofestival Ootmarsum 2023

Toelichting programma Pianoconcert à quatre-mains

Andrea Turini en Mariete Peerik

Pianofestival Ootmarsum 2023

Franz Schubert 1797-1828


Fantasie in F mineur D.940


In de negentiende eeuw was het pianoduet een van de populairste vormen van het huiselijk musiceren. Schubert leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van dit genre. Veel van deze mooie composities getuigen van zijn levensvreugde, steeds met die typisch Schubertiaanse melancholieke ondertoon. De Fantasie in F mineur uit Schuberts sterfjaar 1828 is het absolute meesterwerk tussen de pianoduetten die Schubert componeerde.

Claude Debussy 1862-1918


Petite Suite


Claude Debussy wordt beschouwd als de eerste impressionistische componist. Hoewel hij zelf deze typering ontkende, is de sfeer van een subjectieve waarneming, kenmerkend voor impressionistische muziek, goed te horen in zijn muziek.

La Petite Suite is gecomponeerd voor piano quatre-mains en werd voor het eerst uitgevoerd in 1889, waarbij Debussy één van de uitvoerenden was.

Gabriel Fauré 1845 – 1924


Dolly Suite


De Dolly Suite, werd gecomponeerd tussen 1893-96. Elk duet markeert de verjaardagen, jubilea en andere gelegenheden in het leven van de dochter van Emma Bardac, Régina-Hélène Bardac, in haar familie bekend als Dolly.

Het was bekend dat Fauré deze duetten vaak speelde, zowel op het concertpodium als thuis bij het gezin.