Johann Sebastian Bach  1685–1750


Graaf Hermann Carl von Keyserling, die ooit Russisch gezant was aan het hof van de Saksische keurvorst in Dresden, werd geteisterd door slapeloosheid. Om de nachtelijke uren door te komen liet hij zijn musicus Goldberg op het klavecimbel spelen.


Goldberg was pas 14 jaar oud en een zeer bekwaam klavenist toen de graaf in 1741 bij diens

Toelichting programma Pianoconcert Andrea Turini

Pianofestival Ootmarsum 2023
Pianofestival Ootmarsum 2023

Toelichting programma Pianoconcert Andrea Turini

leraar J.S. Bach een werk bestelde dat sindsdien voortleeft onder de naam Goldberg variaties: 30 inventieve variaties op een thema van een eenvoudige aria:


een verbluffend technisch meesterschap dat met zijn melodische schoonheid, vloeiende harmonie en spirituele doorschijnendheid rechtstreeks onze zielen raakt.


Het werk verlichtte de nachten van de graaf. Bach werd voor zijn compositie beloond met een gouden bokaal gevuld met honderd Louis d’or, waarschijnlijk het hoogste honorarium dat hij ooit ontving.

De Italiaanse pianist Andrea Turini is een befaamd en gepassioneerd uitvoerder van de muziek van J.S.Bach. Zijn interpretatie van de Goldberg variaties is niet alleen gericht op het uitbeelden van de kunstzinnige constructie van de muziek van Bach. Het is ook gericht op een ander aspect van de barokkunst, het oproepen en weergeven van emoties en affecten. In deze aria met 30 variaties maken we samen met hem een reis waarin gevoelens van, vreugde, droefheid, verlangen en bewondering tot uiting komen.